perjantai 22. helmikuuta 2013

 Täitä!

Tädin tyttö oli tullut kylään.  Lapset olivat kaikki ulkona. Leikittiin hippaa, kuurupiiloa, polttopalloa.  Hypättiin ruutua.  Serkku antoi uutta puhtia leikkeihin.  Ei tarvinnut tyytyä pelkästään sisaruksiin.

Jossain vaiheessa ryhdyttiin tutkimaan, minkälaista elämää löytyisi maan tasalta pihalla. Maan pinta vilisi koppakuoriaisia, muurahaisia, tuhatjalkaisia, etanoita.  Kaikenkarvaisia ja lajisia ötököitä, joiden nimistä lapsilla ei ollut aavistustakaan. Etanoilta oli pakko tiedustella; Etana, etana näytä sarves, onko huomenna pouta.  Huomisen poudasta ei syntynyt täyttä varmuutta.  Toinen etana työnsi sarvensa terhakasti esiin, toinen piti visusti piilossa.  Sisiliskon jos yhytti, oli pakko yrittää säikyttää se.  Siinä toivossa, että se säikähtäessään pudottaisi häntänsä  Joskus lapset siinä onnistuivat.  Sanottiin, että sisilisko pystyy kasvattamaan uuden hännän pudottamansa tilalle.  Lasten keskuudessa se herätti suurta kummastusta ja ihmetystä.  Sitäkin jännittävämpää oli saada häntä putoamaan.

Joskus lapset saattoivat yhyttää siilin pihalta.  Heti, kun siiliä lähestyi, se pyöräytti itsensä piikkiseksi palloksi.  Piikkipallon sisältä kuului kumea jumputus.  Piikit törröttivät terävinä joka suuntaan, niin terävinä, ettei siiliin tohtinut koskea lainkaan.  Aikansa ihmeteltyään lapset yleensä jättivät siilin rauhaan.  Korkeintaan yrittivät tarjota siilille pikkulautaselta maitoa.  Sammakoita löytyi pitkästä heinikosta, pienen pieniä poikasia, keskikokoisia  vihreitä sammakoita, joskus jopa suuria, ruskeita rupikonnia.


 Pihalla ei varsinaisesti kasvannut nurmikkoa.  Nurmi ei olisi kestänyt pienten jalkojen jatkuvaa piiperrystä.  Piharatamo. pihatatar ja pihasaunio sietivät kulutusta ja puskivat sinnikkäästi varsiaan kohti aurinkoa.  Piharatamon suipoista kukinnoista oli hauska riipiä siemeniä.  Pihasaunion vihreät, pyöreät, pallomaiset kukinnot tuoksuivat voimakkaasti.  Lasten mielestä tuoksu oli hyvä.  Serkkutyttö keksi, että työnnetään pihasaunion mykeröt nenän sieraimiin.  Silloin tuoksu tuntuu vielä voimakkaammin. Tuumasta toimeen.  Näin tehtiin.  Kun tuoksu vaimeni, otettiin mykerö pois sieraimesta ja laitettiin sinne uusi.  Leikkiä kesti tovin, kunnes pikkusisko alkoi itkien valittaa, ettei hän saanut mykeröä pois sieraimesta.  Kukin lapsista yritti vuorollaan auttaa pikkusiskoa, mutta mykerö pysyi sieraimessa.  Isoveli ärähti serkkutytölle.  Sinun syysi, että näin tapahtui. Sinä tämän leikin keksit.  Serkkutyttö suutahti, pyörsi kantapäillään ja lähti talsimaan tietä pitkin kotiaan kohti.

Oli pakko hakea äitiä apuun.  Pikkusisko alkoi jo huutaa hysteerisesti.

Jatkuu..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti