Jokivarsi
Jokivarsi oli lapsille mieluinen. Houkutti uimaan, uittamaan kaarnalaivoja, seuraamaan veden kalvolla viilettäviä vesikirppuja, keräämään sammakon kutua ja narraamaan kaloja.
Matala suvantopaikka, sopiva lasten kahlata, uida ja temmeltää, oli niin matala, että vanhemmat uskalsivat päästää pienimmäisetkin isosiskojen ja -veljien kera veden ääreen. Vain alakouluikäisiä olivat vanhemmatkin lapset, nuorin parivuotias.
Kotipihalta pyrähti pian uimapaikalle. Vain kirmaisu puisen, kapean sillan yli ja kotva nurmikkoista tasaista tannerta, pitkin joen vastarantaa. Suvannossa joki laajeni pieneksi hiekkapohjaiseksi poukamaksi. Tilaa oli useammankin lapsen uida ja polskia. Ja lapsia riitti. Oman perheen viiden villikon lisäksi toinen mokoma kertyi joka päivä kylältä. Kesäisinä, aurinkoisina päivinä lasten ilakointi, nauruineen ja kikatuksineen, huutoineen ja kiljahduksineen kiiri kuuluvana pitkin raittia.
Jos uinti ei kiinnostanut, saalistettiin sammakoita tai narrattiin kaloja. Pienet
sammakot ja kalansintit laitettiin lasipurkkiin ja tutkittiin niiden tekemisiä lähempää lasin läpi.
Keväisin kerättiin sammakonkutua ja seurattiin, kuinka kudusta kehkeytyi ensin nuijapää ja sittemmin pieni sammakko,
Vain isoveljellä ja isommilla kylän pojilla oli mato-onget. Aarteet, joista he pitivät visusti kiinni, eivätkä antaneet pienempien niitä kokeilla. Varmaan olivat vanhemmatkin varoittaneet niin tekemästä, sillä ongenkoukku oli vaarallinen, sen kanssa piti varoa.
Koska into saada saalista oli kova myös pienemmillä olivat lapset kehittäneet oman pyyntimenetelmänsä. Heinän, timotein, toiseen päähän tehtiin hirttosilmukka. Siis sellainen, mikä kiristyy, kun silmukkaan jää jokin kiinni ja heinästä vetää.
Lapset kyttäsivät kontallaan veden rajassa, rantaheinikossa. Kun pieni hauen, ahvenen tai särjen sintti ui veden rajaan, kyllin lähelle, pujotettiin silmukka varoen kalan ympärille ja nyppäistiin nopeasti ylös. Heinä kiristyi ja kala jäi saaliiksi silmukkaan.
Jatkuu .......
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti